Type Here to Get Search Results !

"Başka bir yerde olup nur içinde yatılacağına, Bodrum'da nur içinde yaşanır"





Babasının görevi nedeniyle Girit'te dünyaya gelir. Ailesinde hemen herkes sanatla iç içedir. Denizciliğe meraklıdır, İngiltere'de denizcilik okumak ister. Ailesinin ısrarlarına dayanamaz, Oxford Üniversitesi'nde tarih okur. Bir İtalyan ile evlenince İtalya'ya yerleşir ve resim eğitimi alır. İstanbul'a dönünce gazete ve dergilerde yazmaya başlar. Babasını vurduğu iddiasıyla 15 yıl kürek cezasına çarptırılır, yedi yıl sonra verem hastalığı nedeniyle tahliye edilir. Yazı yazarak, karikatür çizerek ve renkli dergi kapakları hazırlayarak geçimini sağlar. Sonra bir gün, yazdığı bir yazı nedeniyle İstanbul İstiklal Mahkemesi'nde yargılanır. Mahkeme başkanı onu idam etmek ister... Karar, üç yıl için sürgüne gönderilmek olur. Cezasının son döneminde İstanbul'a döner ve cezasını tamamlar. Sürgüne gönderildiği Bodrum'u çok sever ve buraya yerleşir. Balıkçılık ve turist rehberliği yapar. Ancak edebiyat tarihimizde adı "Halikarnas Balıkçısı" olarak yazılıdır.

"Başka bir yerde olup nur içinde yatılacağına, burada nur içinde yaşanır"

                                                                Halikarnas Balıkçısı




Bodrum'un antik çağlardaki adı "Halikarnassos"tur. Biz Türkçe Halikarnas demişiz. Aziz Petrus Kalesi adı verilen kale inşaa edildikten sonra Aziz Petrus'a adanan şehre Petrium adı verilmiş. Petrium zamanla Petrum, sonra da Potrum olmuş. Eh, bugün de Bodrum diyoruz.







ÇÖKERTME

Bodrum demek "Çökertme" demek. Çok sevdiğimiz zeybek oyunlarından biri olan bu türkünün hikayesi Bodrum yarımadasında geçer..

Bir yandan Tolga Çandar'ın sesinden Çökertme türküsü dinlerken, bir yandan da sözlerine göz atın. 


Çökertme'den çıktım da Halil'im, aman başım selamet
Bitez de yalısına varmadan Halil'im, aman koptu kıyamet
Arkadaşım İbram Çavuş, Allah'ıma emanet

 Burası da Aspat değil Halil'im, aman Bitez yalısı
 Ciğerime ateş saldı, telli kurşun yarası

Güverte de gezer iken, aman kunduram kaydı
İpekli mendilimi Halil'im, ama örüzgar aldı
Çakır da gözlü Gülsüm'ümü, aman kolcular aldı

 Burası da Aspat değil Halil'im, aman Bitez yalısı
 Ciğerime ateş saldı, telli kurşun yarası

Gidelim gidelim Halil'im, Çökertme'ye varalım
Kolcular gelirse Halil'im, nerelere kaçalım
Teslim olmayalım halil'im, aman kurşun sıkalım

Burası da Aspat değil Halil'im, aman Bitez yalısı
 Ciğerime ateş saldı, telli kurşun yarası






Bugün Milas ilçesine bağlı Çökertme adında bir köy vardır, ancak türküde sözü edilen yer burası değildir. "Çökertme'den çıktım da Halil'im" denen yer, bugün Yalıkavak'ta Çökertme Caddesi adıyla anılan yermiş. Türküde adı geçen Aspat ve Bitez'in yerlerini aşağıdaki haritadan görebilirsiniz.. Yalı kelimesi ile ilgili de bir düzeltme var.. Burada sözü edilen yalı, içinde yaşanılan konak gibi bir yer değil.. Deniz kıyısındaki sahil şeridine yalı denirmiş. 

Bu düzeltmelerden sonra türkünün hikayesini başka yerlerden de bulabilirsiniz ama biz Selim Tanyel'in anlatımını beğendik.




TATİL

Bugüne dek Bodrum'da tatil fırsatımız olmamıştı, bir fırsatını bulunca kaçırmak olmazdı. Kalacağımız yer Turgutreis'teydi. Bir gün dinlendikten sonra Bodrum'u keşfetmek için yarım saat mesafedeki Bodrum'a gittik. Hala yazdan kalma günlerdi.. 



Bodrum'da sokaklar dar, ama kalabalıktı. Üstelik eylül sonundayız, temmuz veya ağustosta nasıldır? Merak etmiyoruz. Tadını çıkaralım..

Kaktüs inciriyle tanıştık. Frenk yemişi de denirmiş. Hemen kabuğunu soyup içindeki meyveyi bir peçeteyle sunuyorlar. Tanesi 2 TL ve fakat lezzetli..


Bodrum'a gitmeden önce, her Çekirdek Gezi öncesi yaptığımız gibi, gezilecek/görülecek yerleri çalışmıştık. En çok görmek ve fotoğraflamak istediğimiz yerlerden biri Bodrum Kalesi'ydi. Buradaki Sualtı Arkeoloji Müzesi'ni duymuştuk. 

Ayrıca Bodrum demek biraz da Zeki Müren demekti, onun son yıllarını yaşadığı evin müzeye dönüştürüldüğünü de biliyorduk. Zeki Müren Müzesi mutlaka görülmeliydi. 






Bunların dışında Tavşan Adası, Halikarnas Mozalesi, Bodrum Sarnıçları, Osmanlı Tersanesi, Yel Değirmenleri ve Halikarnas Amfi tiyatrosu görülecek yerlerden bizim ilgimizi çekenlerdi.. Ayrıca görülmesi gerekli plajları ve koyları da henüz saymadık.





Bodrum yarımadasında Bodrum'dan başka Gümbet, Bitez, Aspat, Akyarlar, TurgutreisGümüşlük, Yalıkavak, Gündoğan, Göktürkbükü gibi yerler de var. 

Hepsine gidebildik mi? Ne yazık ki, hayır.. Gidebildiğimiz yerlerin yazılarını verdiğimiz linklerden bulabilirsiniz.. 

Kısa sürede gezebildiğimiz kadar gezdik, merak ettiğimiz her yeri göremesek de, yeni yerler görüp fotoğraflar çektik..  

Bu günlerde kendimizi fazla yormamamız gerekiyordu. O yüzden daha çok dinlendik.. 

Tatil demek biraz da dinlenmek demek..

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us